Litouwen Vilnius

Dag 11 zaterdag 25 juli Vilnius

Mo Museum
 
Het MO (Modern Art Museum) uit 2018 is ontworpen door de deconstructivist Daniel Liebeskind. Deze Pools-Joodse Architect is verantwoordlijk voor het ontwerp van Jüdisches Museum Berlin en het Militärhistorisches Museum (Legermuseum) in Dresden. Dit museum is bescheiden, het lijkt wel een White Cube vanbuiten, maar van binnen is er alle ruimte voor de kunst en steeds verbinding met buiten. Het is een geschenk van Danguole en Viktoras Butkaiaan de bewoners van Vilnius. Het museum herbergt een collectie van ruim 5000 werken van Litouwse kunstenaars. Wanneer niet op zaal dan zijn de werken in een openbaar archief. Dit is een link naar een kort interview met Daniel.
 
Momenteel zijn er 2 tijdelijke tentoonstellingen: Jonas Mekas – Winks Better, een dichter en avantgarde filmmaker uit de fluxus stroming, jaren 60 en 70. Veel bekende gezichten, wist niet dat Lennon Warhol ontmoet had en Lennon en Miles nog samen gebasketbald hebben.
 
De andere tentoonstelling is van Why Is It Hard To Love, van Peter Greenaway en Saskia Boddeke. Hierover een andere keer meer.