Polen Gdansk

Dag 10 vrijdag 24 juli Gdansk > Vilnius

Vandaag een reisdag, Ooievaarsdag, ik heb er wel 50 gezien
 
Gdansk – Danzig
In 997 komt de naam Gydannyzc voor in de kronieken bij het bezoek van de Boheemse Bisschop, de heilige Adelbert.
De inval in 1939 was desastreus, voor de stad viel was hij volledig verwoest. Deze Hanzestad is steen voor steen weer opgebouwd. Het heeft sterke overeenkomsten met de Hollandse en Vlaamse architectuur. Opvallende zijn de brede stoepen, (verhoging voor de voorgevel van een huis, vaak met enkele treden die naar de voordeur leidden) en alle torenspitsen.
Een van de oudste gebouwen is de Brama Żuraw dateert uit 1444, het is zowel een stadpoort als een kraan (om lading en masten te hijsen). Verder terug gaat de geschiedenis van het Artushof. De naam is afgeleid van de middeleeuwse Arthur legende. Nadat Danzig stadsrechten kreeg in 1342 werd het Artushof gebouwd. Het gebouw diende als ontmoetingsplaats voor rijke kooplieden en adellijken.
Momenteel is de hele stad vol met kraampjes, een traditionele jaarmarkt. Sinds 1260 is er nooit een jaar overgeslagen. Dit is de 760ste Dominicaner Jaarmarkt, dus ook in deze tijden gaat de markt door.
Ik ben de stad ontvlucht, in Vilnius is het zo goed als Corona vrij, geen mondkapjes of kans op Maskenmuffer van 50 euro (waar in de U-bahn in Berlijn voor gewaarschuwd word).