Letland Riga

Dag 16 donderdag 30 juli Tallinn

Latvian National Museum of Art toont modern kunst uit Letland, Art Museum Riga Bourse de buitenlandse. Deze indeling is een overblijfsel van uit de Sovjettijd.
Het is een interessante manier om naar een collectie te kijken. Je leert sneller de plaatselijk kunstenaars kennen. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, ooit gehoord van Vilhelms Purvitus of Johans Valters. De eerste was ook directeur van het museum en oprichter van de kunstacademie in Riga. Bijzonder is dat in Letland alles vertaald wordt, niet alleen de titel maar ook de naam van de schilder of schrijver.
Na de onafhankelijkheid in 1991 werd met nieuw elan gewerkt aan de toekomst. De renovatie van de oude stad (Unesco werelderfgoed sinds 1997) en ook de musea. Het National, oorspronkelijk uit 1919 moest ook opgeknapt en uitgebreid. Een prijsvraag werd gewonnen door Processoffice Vytautas Biekša and Andrius Skiezgelas. De aanpassingen zijn van buitenaf minimaal, maar ondergronds is ruim 3500 m2 toegevoegd. Het depot is transparant en op verzoek is de hele collectie beschikbaar. Het verschil tussen oud en nieuw is groot, maar de overgang elegant. Een mooi voorbeeld van Museumarchitectuur.