Estland Tallinn

Dag 17 vrijdag 31 juli Tallinn

De Deense Stad

Het oudste deel van de stad ligt op en plateau 25 meter boven de binnenstad, de Toompea of Domberg. In 1154 wordt de stad voor het eerst vermeld als Rävala en in 1240 bisdom van Reval. De naam Reval (Rewel Russisch) zal tot de Estse onafhankelijkheid in gebruik blijven daarna heet de hoofdstad Tallinn wat Deense Stad betekend. De Deense vlag hangt nog trots in de Domkerk. De stad staat op de lijst van Werelderfgoed en is over het goed onderhouden. Pittoresk en soms een beetje Disneyland. Zodra het bedienend personeel in middeleeuwse kleding loopt ben ik het hek, van het attractiepark wel gepasseerd. Al die lege straten, het lijkt of de wereld stil staat, maar schijn bedriegt, de auto van James staat voor de Nederlandse Ambassade.
 
In Riga staan de drie Broers, hier de drie Zusters. Het is een stad vol kerken en musea. De Sint Nicolaaskerk, Museum Inguliste toont prachtige altaarstukken. Imposant is ook Danse Macabre uit atelier van Bernt Notke, Lubeck, 15 eeuw.
Het oudste cafe is Kohvik Maiasmokk en dateert uit 1864 en ziet er nog steeds hetzelfde uit.
 
Waar ik in Vilnius en Riga vergeefs naar op zoek was heb ik hier gevonden een woonwijk vol houten huizen, in Kalamaja zijn ze er nog, volgens de VVV Bohemian & Trendy. Over houtbouw later meer.