Scandinavië

Dag 27 maandag 10 augustus Honningvåg

Duurzaamheid en Veiligheid

In de winter is -30 hier geen uitzondering, gelukkig is er de sauna en het fornuis. Open haarden zijn heel romantisch, maar niet zo praktisch voor alledag. Ze roken, stinken verslinden hout en zijn gevaarlijk.
Ik heb een tijdje met een vriend op een Kasteel in de Dordogne gewoond waar we op een druilerige dag algauw 2 kuub hout verstookten, het was niet eens winter en de kamer nog niet echt warm.
 
In Scandinavië zocht men een efficiëntere manier van verwarmen zonder het gevaar dat het huis steeds afbrandde. In midden Europa ontdekte men dat het rookkanaal langer warmte gaf dan de brandhaard. Door het rookkanaal horizontaal af te buigen kreeg men een warme slaapplek. Hieruit ontstond de tegelkachel.
In de 18e eeuw financierden de overheden in Pruisen en in Scandinavië onderzoek naar efficiëntere tegelkachels in de strijd tegen een dreigend hout tekort. In Zweden ontwikkelden F. Wrede en C.J. Cronstedt op basis van de Midden Europese ontwerpen een meer efficiënt systeem. Het door hen ontwikkelde model had keramische tegels aan de buitenkant, maar de kachel was hoger geworden waardoor het rookkanaal – verticaal – langer kon worden gemaakt en de warme rookgassen langer in de kachel bleven. Na een jaar van meten bleek het houtverbruik nog maar 20% van voorheen.