2020-08-08 17.04.10-1

Noorwegen Noordkaap

Dag 26 zondag 9 augustus Honningvåg

De Noordkaap, het doel is bereikt

In 1533 kreeg deze klif zijn naam: Noordkaap en met 71˚ 10’ 21” is het absolute het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa. Of toch niet, het is een eiland, je moet door de 6 kilometer lange Noordkaaptunnel om hier te komen. En als eilanden meetellen dan weet ik nog er wel één Nova Zembla, het ligt hier praktisch om de hoek. Willem Barendsz gaf zijn naam aan de zee, sommige van zijn mannen keerde in 1597 via Kola terug. Het toppunt voor mij is Spitsbergen 80˚noorderbreedte. Ik zit geloof ik mijn eigen feestje te bederven.
 
Koning Oscar II spraak op 2 juli 1873 de volgende woorden: Niet als een tijdelijke versiering, maar als een plechtig teken dat het koninkrijk Noorwegen tot hier reikt, daarom heb ik dit monument op het uiterste puntje van het noorden opgericht.
Vandaag de dag is er op rotsplateau een bezoekerscentrum, en grote parkeerplaats waar veel mensen met campers een nachtje opblijven om van de zonsondergang te genieten. Door Corona ben ik 6 weken later vertrokken dan mijn planning was en heb ik het midzomerfeest moeten missen. De zon gaat hier om 22.20 onder en komt om 2.20 weer boven, het blauwe uur komt zelfs niet aanbod. (de foto’s van de schemering zijn rond 24.00) Het word tijd om Nooit meer slapen nog even te lezen.