Noorwegen Molde

Dag 39 zaterdag 22 augustus Molde > Innvik

Kurt Schwitters

Op dag 1 was ik in Hannover zijn geboorte stad. Kurt was een man van de wereld. Hij had niet veel op met Duitsland, na later bleek Duitsland nog minder met hem.
 
In Holland 1922
De Dada-avond in Drachten verliep keurig en was de lokale pers zelfs voorzichtig positief. In het verslag in de Dragtster Courtant van 17 april stond verder: “(…) hoe idioot ook, in alles kenmerkt zich de geroutineerde cabaret-artist [Schwitters], die het zóó kluchtig weet te doen, dat de veertig aanwezigen, die zich tevoren vermoedelijk allen verbeeld hebben, als nuchtere plattelanders meer zelfbeheersching te kunnen toonen dan de doorsnee-stedeling, zich krom gelachen hebben!” De avond zou de geschiedenis in gaan als de laatste dada-manifestatie in Europa.
 
Noorwegen
Vanaf 1930 is hij in zomer regelmatig op Hjertøya een klein eiland bij Molde. Hij woont en werkt in een hut, een Merzbau. Deze is in zijn geheel naar het Romsdal Museum in Molde verplaatst. Hier voelt hij zich thuis met zijn zoon en vriendin. Minsten een van zijn collages was onderdeel van de tentoonstelling Entartete Kunst, 1937 in München. Hij is dan persona non grata en vlucht naar Lysaker bij Oslo. Wanneer de Duitsers Noorwegen bezetten moet hij opnieuw vluchtten. Via Tromsø weet hij uiteindelijk Londen te bereiken.
 
Voor wie er geen genoeg van kan krijgen:
K.Schippers beschrijft het leven van Kurt in Straks komt het.