Sprengel Museum

Duitsland Hannover

Dag 1 woensdag 15 juli Den Haag > Hannover

Merzbau – Kurt Schwitters

Het Sprengel-Museum, dat werd ontworpen door de Peter en Ursula Trint en Dieter Quast. Is van buiten nogal massief maar van binnen vol verrassingen. Het werd genoemd naar de Duitse chocoladefabrikant en kunstverzamelaar Bernhard Sprengel (1899-1985), die in 1969 zijn omvangrijke verzameling moderne kunst aan de stad Hannover schonk en de bouw van het museum financieel ondersteunde.

De collectie van het museum omvat werken van onder meer Max Beckmann, Alexander Calder, Max Ernst, Fernand Léger, El Lissitzky, Paul Klee en Pablo Picasso. In 2000 werd de verzameling uitgebreid, toen de Franse kunstenares en beeldhouwster Niki de Saint Phalle ongeveer 400 van haar werken aan het museum schonk. Inmiddels wordt het Sprengel-Museum tot de belangrijkste centra voor moderne kunst in Duitsland gerekend. Sinds 1993 is het archief van de Hannover kunstenaar Kurt Schwitters in het museum ondergebracht. En laat dat nou juist een van mijn favorieten zijn. Het museum heeft tien kamers met werk van hem in de permanente opstelling. Helemaal bijzonder is de MERZBAU kamer uit de Waldhauserstrasse die in de oorlog verloren is gegaan is nagebouwd.
 
Kurt Schwitters (Hannover, 20 juni 1887 – Kendal (Verenigd Koninkrijk), 8 januari 1948) was een Duits kunstschilder, typograaf, publicist en dichter, die beroemd werd met zijn collages, zijn klankgedichten en als bedenker van Merz.