Finland Helsinki

Dag 24 vrijdag 7 augustus Peurasuvanto > Lakselv

Vader en Zoon Saarinen

Op 20 augustus waren ze jarig, beiden architect, met ieder een eigenstijl.
Vader Eliel startte zijn carrière met Herman Gesellius en Armas Lindgren, De eerste opdracht, na een gewonnen prijsvraag was het Fins Paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Ook de atelierwoning Hvitträsk waar hij later ging wonen is gezamenlijk ontworpen.
Vanaf 1904 werkte hij zelfstandig en ontwierp hij het Centraal station van Helsinki en het Nationaal Museum van Finland in de nationaal-romantische stijl. 
In 1923 emigreerde hij naar Amerika. Zoon Eero wilde eerst beeldhouwer worden net als zijn moeder, maar koos uiteindelijk toch voor het beroep van zijn vader. 
In 1947 deden zowel Eliel als Eero mee aan de prijsvraag voor een Memorial in St.Louis, het is een lang verhaal maar: Eero won, en Eliel vond dat zijn zoon nu architect was. De Gateway Arch werd gebouwd tussen 1963-65.
 
Eero is bij ons vooral bekend van zijn meubels voor Knoll, de Tulip Table en Chair, in 1956 supermodern en dat zijn ze eigenlijk nog steeds. Zijn mooiste gebouw is TWA terminal op JFK NY. Deze stijl wordt wel Expressionisme Architectuur genoemd