Finland Helsinki

Dag 22 woensdag 5 augustus Jyväskylä > Oulu

City Planning

Helsinki is in 1550 gesticht koning Gustav I van Zweden als tegenhanger van de hanzestad Tallinn. Lange tijd was er niet veel te beleven.
In 1812 benoemde Tsaar Alexander I Helsinki tot hoofdstad van het Groothertogdom Finland, toen kwam de ontwikkeling opgang. De stad bestond voor het grootste gedeelte uit houten gebouwen. Na een grote brand in 1816 werd de stad met Russisch geld, rigoureus op de schop genomen. Architect Carl Ludvig Engel ontwierp een nieuw centrum in classicistische stijl. De plattegrond is een strak grid en doet denken aan Barcelona en New York. De stadplattegrond van 1837 geeft dit duidelijk weer. Door het in een keer uitrollen van het plan vertoont de stad een ongekende samenhang. Er is veel ruimte tussen de bouwblokken en veel groen.
 
Voor het Senaatplein moest de Ulirika Eleonorakerk wijken om de gemeente tegemoet te komen werd een tijdelijke houten kerk gebouwd. Deze houten “Oude Kerk” staat er nog steeds en is zoals de naam al aangeeft de Oudste van de stad.
Na de onafhankelijk in 1917 is de stad zich verblijven ontwikkelen. In de afgelopen 30 is het inwonertal met 50% toegenomen en in de komende 30 zal het totaalaantal inwoners van groot Helsinki oplopen naar 2.000.000
Er is momenteel sprake van veel bouwprojecten. De laatste foto’s zijn van de wijk Jätkäsaari – Busholmen.