Duitsland Seebad Rügen

Dag 7 dinsdag 21 juli Berlijn > Sassnitz

Gisteravond gewandeld op Tempelhof. Vanmorgen onder begeleiding van Klein Orkest Berlijn verlaten. Wat bij blijft zijn de sporen en littekens van het “Derde Rijk”. 
 
Dus tijd om de Kolos van Prora te bezoeken. (KdF Kracht durch Freude Seebad Rügen).
Is een project van Nazi Duitsland. Clemens Klotz ontwierp op de feestzaal na het hele complex. Alles aan het ontwerp was kolossaal, megalomaan en buitenmaats. Hij tekende twee vleugels (noordelijke en zuidelijke vleugel) met ieder vier grote bouwblokken van elk 550 meter lang, in het totaal 4,5 km lang. Het gehele project vormde één lijn die de zachte ronding van de baai volgt. In totaal telde het complex tienduizend tweepersoonskamers, alle naar het oosten gericht met uitzicht op zee. Verder zouden er twee golfslagbaden komen, een theater, een bioscoop en een door Erich zu Putlitzontworpen feestzaal met 25.000 zitplaatsen. Aan een kade zouden cruiseschepen en zelfs onderzeeërs kunnen afmeren. Klotz inspiratiebron is Le Corbusier’s plan uit 1930 voorstellende een kilometerslange zeebad-stad voor Algiers.
Na 1945 heeft het allerlei militaire functie gehad, eind 1992 verliet het leger het complex.Sinds 2014 wordt gewerkt aan 160 luxueuze privéwoningen en 110 hotelappartementen, deze zijn per blok verschillend, democratie geeft ruimte om diversiteit.

https://www.songteksten.nl/songteksten/20023/klein-orkest/over-de-muur.htm