De Groene Citadel

Duitsland Maagdenburg

Dag 2 donderdag 16 juli Hannover > Berlijn

Ik zit nu in een Filmhotel in de John Wayne kamer. Maar voor het zover was dat ik Berlijn binnen kon rijden ben ik langs Maagdenburg gegaan. Echt een Oost-Duitse stad. Om daar wat aan te doen hebben ze eind jaren 90 Hundertwasser uitgenodigd. De groene Citadel is in 2005 voltooid.
 
Ik zag het werk van hem voor het eerst in de jaren 70 in Parijs. Ik vond het adembenemend. Zo kleurijk geen rechte lijnen en ondergronds architectuur, een stukje uit Wikipedia:
Friedensreich Hundertwasser, geboren in 1928 in Wenen, overleden aan boord in 2000. Hij stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.
Kenmerkend voor Hundertwassers architectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Vaak maakt een toren(tje), met daarbovenop een ui-vorm, deel uit van de door hem ontworpen gebouwen. Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak. In zijn werk zijn invloeden van Antoni Gaudi en jugendstil terug te vinden.
Vanuit Hundertwassers architectuurfilosofie was een huis de derde huid, naast de menselijke huid en de kledij, respectievelijk eerste en tweede huid.