2020-07-17 13.17.08FA

Duitsland Berlijn

Dag 3 vrijdag 17 juli Berlijn

De Alte Nationalgalerie, het Altes Museum, het Neues Museum en Pergamonmuseum (James-Simon  Galerie), Pergamonmuseum das Panorama en Bode Museum. Dit alles valt onder een naam Museuminsel Berlin.
 
Over de verschillende musea de komende dagen meer. Vandaag de Romantiek van Casper Davis Friedrich. Op de derde etage van de Alte Nationalgalerie heeft hij een hele zaal. Heerlijk voor de liefhebber zoals ik. Kom je uiteindelijk beneden hangt er nog een werkje van Willem Hammershoi, wat een mooie dag.
 
Caspar David Friedrich (1774-1840)
Stukje uit Wikipedia: Tot voor Friedrich was het landschap in de schilderkunst in de meeste gevallen een aangenaam decor of een achtergrond voor menselijke activiteiten. Daarin kwam met Friedrich duidelijk verandering. Friedrichs landschappen kan men bekijken als een montage van fragmenten die hij op verschillende plaatsen en momenten naar de natuur getekend had zoals op het eiland Rügen in de Oostzee, in het Harzgebergte en het Riesengebirge in Bohemen. Aan de basis ervan liggen meetkundige structuren zoals de hyperbool, de driehoek en de gulden snede. Daarbij zitten de landschappen van de diepgelovige protestant Friedrich vol religieuze symboliek, zoals kruisbeelden en door de wolken brekend licht dat verwijst naar een goddelijke aanwezigheid. Ook kerkhoven, ruïnes, knoestige boomstammen en schepen die de haven uitvaren of door het ijs worden platgedrukt, behoorden tot zijn favoriete repertoire.